Gyakran ismételt kérdések

Tudnivalók

Mindannyian tanultuk biológiából és kémiából is, hogy a Földön a Nap nélkül nincs élet. Az általa nyert energia nem terheli a környezetet. 
A napenergia egy megújuló energiaforrás, ami korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre. Maga a napelem rendszer telepítése csak egy egyszeri befektetés, amely növeli az ingatlan értékét is. Telepítése, moduláris rendszerének köszönhetően gyors, karbantartási költsége nincs, vagy bizonyos esetekben minimális. Nincsenek mozgó, forgó alkatrészek, amelyek elkophatnak, meghibásodhatnak. A napelem modulok átlagos élettartama standard körülmények között akár elérheti a 40 évet is.

A napelem rendszerének telepítésének folyamata

Magyarországon a napelemek gyártása már a 1990-as évek végén beindult. Jó hír, hogy a napelemes rendszerek telepítésére az országban megtalálható családi házak többsége alkalmas. Egy napelem körülbelül 1,7 m2 alapterületű. Egy teljes rendszer pedig átlagosan 25-30 m2 helyet foglal el a tetőn. 
Nah de lássuk is a lépéseket, hogy hogyan lehet napelem rendszerünk!

1)  Helyszíni szemle

A napelemes rendszer méretének megfelelő meghatározásához szakértő kollégánk személyesen méri fel az ingatlant. Meghatározó tényező a tető dőlésszöge, terhelhetősége, valamint a tájolása. A tartószerkezet meghatározásához szükséges a tető fedélszerkezetének szemrevételezése is. Az ügyféllel történő egyeztetések alapján felmérhető az energiafogyasztási szokások, esetleges leendő változások.
A felmérést követően munkatársunk azonnali árajánlatot tud nyújtani!

2)  Szolgáltatói ügyintézés

A megbízásunkat követően elindítjuk az áramszolgáltatónál való kérelmet a HMKE (háztartási méretű kiserőmű) kivitelezéséhez/bővítéséhez. Elkészítjük a tervdokumentációkat, valamint ha az ügyfél Otthon felújítási támogatás, hitel vagy egyéb pályázati konstrukciót igényel, abban az esetben elindítjuk annak folyamatát a sikeres elbírálás érdekében.

3) Telepítési előkészületek

A sikeres engedélyeztetéseket követően, telefonon előre egyeztetett időpontban leszállítjuk a megrendelőnek a termékeket, melyeket biztonságosan helyezünk el, az esetleges sérülések elkerülése végett. Előkészítjük a telepítéshez szükséges anyagokat és sorrendbe helyezzük a gyors munkavégzés érdekében.

4) Telepítés

Telepítő csapatunk telefonos egyeztetést követően megkezdik az ingatlanra való napelemes rendszer kiépítését. Jellemzően 3-4 főből áll. Egyikük megtervezi a tetőre a napelemek elhelyezését. Ezzel párhuzamosan megkezdődik az inverter helyének kijelölése és bekötésének megtervezése. A hatékony munkavégzés érdekében a többiek előkészítik a szükséges szerszámokat és elvégzik a leltárt, hogy minden rendelkezésre álljon a telepítéshez.
A teljes napelem rendszer telepítési ideje átlagosan 4 órát vesz igénybe.

5) Készre jelentés

A telepítés végén munkatársaink csinálnak egy tesztelés a rendszer hibátlan működéséről meggyőződve, majd segítenek az ügyfélnek Applikációval összepárosítani az invertert, hogy könnyebben látható legyen a rendszer termelésének mennyisége. A készre jelentéshez szükséges dokumentumokat elkészítik. Majd az esetleges szennyeződéseket eltakarítva maguk után befejeződött a munkálatuk.

6) Ad-Vesz óra

A készre jelentési dokumentumokat eljuttatjuk a szolgáltatóhoz, akik előre egyeztetést követően kiérkeznek és felhelyezik az Ad-Vesz órát, mellyel mérhetővé válik a napelemek energiatermelésének mértéke a szolgáltató részére. Tulajdonképpen ettől a pillanattól fogva váltjuk ki az energiahasználatunkat napelemes rendszerrel.

Hogyan kerüljük el a hibákat?

Ha teheted, mindenképpen dolgozz megbízható szakemberekkel és jó referenciákkal rendelkező kivitelező céget válassz. Bizonyosodj meg a felől is, hogy a vonatkozó szabványokat betartod, illetve az általad alkalmazott szakemberek is betartják.

A napelemmel csak nyerhetsz

Összességében elmondható, hogy a napelemes rendszerek telepítésének számos előnye van, amellett, hogy csökken a rezsi jellegű kiadásunk, növeli az ingatlan értékét, hosszú távú energiatermelő beruházás is a napenergia hasznosítása, azaz gyors megtérülés. Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően folyamatosan nő a megújuló energiaforrások felhasználása Magyarországon. Nemcsak a szabályok betartása, hanem a fenntartható jövő miatt is különösen fontos a megújuló energiaforrások használata.