Figyelem! Változások a 100%-os napelem támogatás kapcsán!
Napelem blog

Figyelem! Változások a 100%-os napelem támogatás kapcsán!

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, megjelent a legújabb pályázati lehetőség, amely keretében a napelem rendszerre 100%-ban vissza nem térítendő támogatás érhető el, méghozzá önerő nélkül. 

Az augusztus végén társadalmi egyeztetés céljából közzétett pályázati tervezet időközben sok részletében megváltozott. A végleges változatot október 18-án hozták nyilvánosságra.

A módosítások jelentőségteljesek, tehát a pályázat benyújtása előtt ajánlott utánajárni, hogy pontosan milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy érdemes legyen elindulni az „ingyen napelemért” folytatott küzdelemben. Hogy a dolgodat megkönnyítsük, a két legfőbb módosítást az alábbiakban összefoglaljuk.

Az egy főre eső jövedelem kiszámításánál nem az ingatlanba állandó lakcímmel bejelentettek keresetét kell figyelembe venni!

A pályázók köréhez azok a nagykorú természetes magánszemélyek tartoznak, akiknek a 2020. évben a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont keresetük egy főre jutó összege 0 és 4.850.000 forint közé tehető. 

Az egy főre eső jövedelem számításánál jelentős változás történt: az ingatlanban tulajdonnal, illetve résztulajdonnal rendelkezők tavalyi jövedelmét kell figyelembe venni. Fontos, hogy a nyugdíjasok bevételét sem szabad kihagyni a számításból.

A pályázat célzottságán is pontosítottak!

A pályázat elbírálása során plusz pont jár azért, ha az adott ingatlanban kiskorú személy is be van jelentve minél több gyermek él a házban, annál több esély van a támogatás elnyerésére. Továbbá a pályázat rászorultsági jellegét erősíti, hogy minél inkább hátrányos helyzetű térségben történik az ingatlan fejlesztése, annál több plusz pont jár. Ennek értelmében tehát a gyermek nélküli, fejlett régióból – például a fővárosból és annak vonzáskörzetéből pályázók csupán két plusz ponttal számolhatnak, míg a háromgyermekes, nehéz sorsú térségből jelentkezők akár hét plusz pontot is magukénak tudhatnak. 

Mindez jól szemlélteti, hogy az uniós alap elsődleges célja, hogy a pénzből valóban a fokozottan rászoruló, nehéz sorsú családok kapjanak 100%-nyi vissza nem térítendő támogatással 2,9-11,3 millió forintot. Mindenképp el szeretnék kerülni azt, hogy azok nyerjék meg az összeget, akik önerőből is gond nélkül meg tudnák valósítani a korszerűsítést. 

A kiemelt módosításokon, pontosításokon túl számos egyéb fontos változásról számoltak be – többek között kiderült, hogy a napelem garázs-, vagy melléképület tetejére, illetve lapostetőre is telepíthető, talajra viszont nem. De hogy minden egyes feltétellel tisztában légy, tájékozódj a pályázat hivatalos oldaláról vagy pedig kérdd szakértők segítségét! Arra mindenképp figyelj, hogy ne dőlj be az alaptalan, homályos információknak, ne a médiában olvasottak alapján dönts arról, hogy van-e esélyed a támogatás elnyerésére. 

A pályázat első beadási időszaka várhatóan 2021. december 6-tól kezdődik. 

A beruházás csak a regisztrált kivitelező listából választott, szerződött céggel valósítható meg. 

A kivitelezők listáján a Vertigo Group csapatát is megtalálod. Mi nemcsak a napelem telepítésében, hanem a támogatással kapcsolatos hiteles információk megismerésében, a pályázat szakszerű megírásában, illetve annak beadásában is segítséget nyújtunk.

Menj biztosra és tegyük együtt hosszú évtizedekre energiahatékonnyá otthonod!